KARTANON HISTORIA


Kartano muodostui 1570-luvulla kolmesta Åminnen kylän rälssitilasta ja oli muutamien vuosisatojen ajan eri sotilassukujen omistuksessa.

Suuren Pohjansodan aikana (1700-1721) Kaarle XII:n joukoissa taistelleet majurit Gustaf Wallace, Åminnen kartanon silloinen omistaja, ja hänen ystävänsä Fredrik Toll joutuivat vangeiksi Pultavan taistelussa ja heidät lähetettiin Turinskin vankileirille parin sadan kilometrin päähän Uralista itään. Turinskissa Fredrik Toll ryhtyi viljelemään tupakkaa paikallisten tataarien avustuksella ja rikastui siinä määrin että hän osti Gustaf Wallaselta Åminnen tilan 1722.

Rauhanteon jälkeen vangit pääsivät palaamaan kotiin. Toll otti Åminnen haltuunsa ja Wallace jäi asumaan hänen vieraanaan. Tollin kuoltua Wallace meni naimisiin ystävänsä lesken kanssa ja näin hänestä tuli toistamiseen Åminnen säterin isäntä. Hänen kuolemansa jälkeen tilan peri Fredrik Tollin Turinskissa syntynyt poika Carl Fredrik Toll, joka oli ilmeisesti perinyt isänsä liikemieskyvyt. Yli viidenkymmenen vuoden ajan hän hoiti kartanonsa ja siihen liittyviä yrityksiä (saha, mylly, tiilitehdas) varsinaisen sotilasuransa ohella.

Nykyisen kartanorakennuksen keskiosan alakerta lienee 1700-luvun puolivälistä ja luultavasti Carl Fredrik Toll rakennutti vuosisadan jälkipuolella toisen kerroksen. Tällöin talo sai kustavilaiset piirteensä. Uusklassiset sivusiivet ovat 1800-luvulta.

Kartanon seuraava omistaja vuorineuvos Hisinger luovutti 1782 Åminnen säterin tyttärelleen Johanna Barbara Hisingerille, joka oli naimisissa kreivi Johan Fredrik Aminoffin kanssa. Kartano eli loistokkainta aikaansa, oli paljon juhlia ja vieraita. Jopa palveluskunta oli tuotu Ranskasta. Tältä ajalta on kartanon tallirakennus. Kahdeksan vuoden kuluttua avioliitto kariutui, Johanna Barbara muutti Ranskaan ja koko omaisuus siirtyi hänen veljelleen ratsumestari Michael Hisingerille vuonna 1790.

Hisingerin suvulta omaisuus siirtyi Mustion Lindereille. Jeanette Hisinger oli naimisissa Magnus Linderin kanssa ja vuonna 1831 Magnus Linderin veli Carl Anton saa Åminnen kartanon haltuunsa osana perintöään Mustion kartanosta.

Eversti Carl Anton Linder asui Åminnessa yli 35 vuotta aina kuolemaansa asti 1866. Omaisuuden peri hänen nuorempi poikansa Ernst Linder – kirjailija, valtiopäivämies ja maanviljelijä. Hänen uransa jäi kuitenkin lyhyeksi. Hän kuoli lavantautiin kotonaan Åminneforsissa 30-vuotiaana. Linderin leski joutui myymään Åminnen kartanon notaari Gustaf Westmannille, joka teki konkurssin ja Fiskars Oy osti Åminnen kartanon pakkohuutokaupasta vuona 1890.

Fiskars Oy myi kartanon vuonna 1972 Ovako Steel Oy:lle, jolta K.E.Lindqvist osti Åminnen kartanon 1986 jolloin Nordgolf Oy perustettiin ja Fream-kentän rakentaminen alkoi.


Tiesitkö, että  Nordcenterin alue on lajistoltaan yllättävän monipuolinen. Kasvilajeja on havaittu yhteensä 246 kasvilajia ja pesiviä lintulajeja on vuosittain noin 55. Lisäksi alueella lepäilee ja ruokailee muuton aikana ja kesällä enemmän tai vähemmän säännöllisesti noinsata lintulajia. Kartanon läheisellä joutomaalla esiintyy runsaasti perhosia. Avo-alueilla kasvavissa jalopuissa kasvaa vaateliaita jäkäläjasammallajeja. Kentän lammikot lisäävät linnuston ja hyönteisfaunan määrää.

Lue lisää >>

Puhelinnumeromme on vaihtunut, uusi numero on 0600 390755 (0,76€/min+ppm)